FAQ Chauffeurskaart

Veel gestelde vragen over de chauffeurskaart

Wat is een chauffeurskaart? En hoe kan ik taxichauffeur worden?

Een taxipas/chauffeurskaart is een bevoegdheidspas om als taxichauffeur personen te mogen vervoeren. Voordat je aan de slag kan als taxichauffeur, moet je een theorie en praktijk examen afleggen bij het CBR, als het resultaat voldoende is voor beide examens, dan kan jij beginnen met het aanvragen van de chauffeurskaart. De chauffeurskaart word afgegeven door KiWA Rijswijk, voor de aanvraag hiervoor heb je een vog (verklaring omtrent goed gedrag), en een medische keuring, door een erkende arbo-arts.

Is het moeilijk om een chauffeurskaart te halen?

De meeste kandidaten vinden de opleiding om een chauffeurskaart te halen redelijk te doen. Je hebt een theorie examen, die bestaat uit 40 multiple choice  vragen, hiervan mag je 8 fout hebben om te slagen voor je chauffeurkaart. Voor de praktijk gedeelde ga je samen met de examinator een stukje rijden. Jij bent chauffeur en de examinator is klant.

Heb ik een diploma nodig om de chauffeurskaart opleiding of combinatie opleiding te volgen?

Er is geen aanvangsniveau van toepassing op deze opleidingen, deze opleidingen zijn voor iedereen.

Hoe ziet het het praktijkexamen er uit voor de chauffeurskaart?

Het praktijkexamen voor de chauffeurskaart taxi bestaat uit drie onderdelen. Tijdens het eerste onderdeel kiest de examinator (tevens ‘de klant’ tijdens het examen) één van de 5 objectlocaties.

Voor elk object wordt van de kandidaat verwacht dat deze de kortste én de snelste route (dus zonder hulpinstrumenten en/of aanwijzingen) weet te rijden. Hou er rekening mee dat deze routes uiteraard onderhevig zijn aan eventuele (weg)werkzaamheden en dat het raadzaam is om regelmatig (en zeker voor het examen) te controleren of deze routes beschikbaar zijn.

Na afronding van de eerste rit begint het tweede onderdeel van het examen. Dit betreft een navigatie opdracht. Voor dit onderdeel kiest de examinator een willekeurig adres. Dit adres wordt ingevoerd in een navigatiesysteem (wij gebruiken in principe altijd de eigen mobiele telefoon met Google Maps i.v.m. actuele verkeersinformatie) en dit hulpmiddel wordt dan ook gebruikt voor de rest van deze opdracht.

Het derde onderdeel van het examen betreft een rit vanaf het gekozen adres uit het tweede onderdeel van het examen terug naar het CBR. Dit gebeurt aan de hand van aanwijzingen van de examinator.

Tijdens de lessen oefenen we deze routes en nemen we daarbij de volledig te volgen procedure voor het examen in mee.

Hoe ziet het theorie examens eruit?

 Het theorie examen bestaat uit 40 multiple choice vragen, en daarvan mag u 8 fout maken, bij 32 goed beantwoorde vragen bent u geslaagd. De kosten voor een losse theorie examen is € 70 bij verkeersschool Goodway. De uitslag van het examen is 1 jaar geldig.

Wat voor werk kan ik doen met een chauffeurskaart?

Taxichauffeur zijn is erg populier bij mensen van alle leeftijden, veel mensen vragen zich af wat voor werk ze kunnen doen met een chauffeurskaart? Wat wij heel vaak zien bij de kandidaten die hun chauffeurskaart bij ons halen is dat ze vaak als zzp’er voor hun zelf beginnen. De opdrachtgevers waarvoor de kandidaten vaak kiezen zijn Uber en bolt. Wat heb je nodig om bij Uber of bolt aan te melden? Een chauffeurskaart, Kiwa vergunning en een geschikte auto die voldoet aan de autolijst die je bij Uber op de website kan downloaden.  Er zijn ook kandidaten die eerst in loondienst gaan om ervaring op te doen in de taxi wereld  en daarna pas een keuze maken of ze als zzper verder gaan of niet.

Wat zijn de kosten voor een chauffeurskaart?

Bij verkeersschool Goodway heb je drie pakketten vanaf €795,-  tot en met €995,- waar alle examens en lesmateriaal inbegrepen zijn. Voor meer informatie over deze pakketten scroll naar tarieven en bekijk de tarieven op de website.